Консалтинговая компания "Vitis"

 

Наш опыт работает на Вас

Главная

О компании

Новости

Деятельность

Публикации

Контакты

Звоните нам по телефону (063) 379-1363

Меню сайта
Вход на сайт
Логин:
Пароль:
Реклама


Главная » 2011 » Март » 12 » Як розбудити сплячу красуню?
10:29
Як розбудити сплячу красуню?

Країні потрібна інвестиційна революція. Україна може прийняти інвестицій більше, ніж будь-яка інша країна в Центрально-Східній Європі. 300 мільярдів доларів можна вкласти в країну і отримати ще більшу віддачу.

На економічному форумі "Європа-Україна", що відбувся нещодавно в Києві, закордонні і вітчизняні політики, економісти і експерти питали: Що відбувається у світі? Що його турбує і навпаки заспокоює?

Які процеси зараз є ключовими? Як Україні необхідно модернізувати свою економіку і світогляд, щоб вибратися з ряду тих, хто хронічно запізнюється? Які реформи для нас є найбільш актуальними і як не помилитися в їх проведенні? Як зробити так, щоб реформи не стали руйнівними? Адже для нашої країни ціна помилок при проведенні реформ особливо велика!

І поки Україна не може визначитися зі своєю економічною моделлю і визначити свій шлях, інші країни стрімко займають вакантні ніші на індустріальних і постіндустріальних ринках, беручи активну участь в глобальній боротьбі за ресурси, новітні технології і ідеї.

Україна втратила час і частину можливостей

Ситуація не легка. Ми знаходимось перед важким вибором: коли з одного боку не можна проводити реформи, а з іншого - у нас немає права на помилку, а вірогідність помилки дуже висока.

Адже за 20 років нам не вдалося провести жодної глобальної реформи, яка би підвищила конкурентоспроможність країни. Коли згадуєш основні реформаторські віхи, перше, що приходить на розум - це приватизація, яка не виправдала надій, не дала країні необхідного ресурсу і не понесла необхідного економічного навантаження.

У нас не з'явився середній клас і не збільшились доходи до бюджету. Або наприклад, багато говорили про енергетичну реформу, але використання енергетичного сектора залишились на тому ж рівні. Виходить, більшість заходів, які в нашій країні називались реформами, за рідким винятком, не досягали мети. Або мета була не та, або виконувачі.

Україна втратила час і частину своїх можливостей. Наші металургія, агропромисловий комплекс, ЖКГ, інфраструктура - не відповідають викликам світового ринка і сьогодні вже частково не конкурентноспроможні.

Україна має найгірші показники на регіональному ринку інвестицій. Інвестиції не підуть в Україну, доки в нас залишатиметься найнижчий рейтинг легкості ведення бізнесу в регіони.

Саме тому більше чверті всіх іноземних інвестицій в країну 22,2% (Кіпр) + 3,3% (Британські Віргінські острови) - це псевдоінвестиції українського капіталу із оффшорів.

Пробудити країну можуть тільки правильні реформи

Україна нагадує сплячу красуню, що чекає на свого принца, який її полюбить і поцілує. Що потрібно для того, щоб пробудити країну? Її мають полюбити інвестори, а поцілунком стануть реформи.

Від пробудження України виграє Європа і світ, адже мати поряд з собою не передбачуваного, економічно неефективного сусіда, ненадійного транзит ера енергетичних ресурсів, сусіда з високою долею нелегальних міграцій і нерозвиненим внутрішнім ринком просто небезпечно. Від пробудження України виграємо всі ми.

Реформи - це ліки для хворої економіки. Минулого року Україні, як хронічно хворому, запропонували велику кількість ліків для економіки. І деякі з них навіть почали запроваджувати.

Але, на жаль, не знайшлося лікаря, який би правильно виписав рецепт. Тому ліки приймаються хаотично, одночасно від всіх хвороб і без чіткої послідовності. Таке лікування може закінчитися серйозним отруєнням. В той же час, якщо ліки застосовувати правильно - настане одужання.

На жаль, багато із заявлених у минулому році реформ роблять неправильно. Неправильні реформи засновуються на непослідовності, безсистемності, створенні інформаційних ілюзій і корупції.

Це псевдореформи, які не вирішують системних проблем, а зберігають "Ручне управління" ринками, збільшення податкового і адміністративного тиску на бізнес, збільшення ролі чиновників в усіх сферах, відсутність захисту прав власності, нестабільність законодавства, високі ризики при вкладанні інвестицій.

Правильні реформи - це реформи не в інтересах чиновників і корупціонерів, а в інтересах держави і людей. Вони засновуються на запровадженні економічної свободи, економічного патріотизму, модернізації і інноваціях як інструментах побудови моделі економіки 21 століття, дерегуляції і розвитку малого і середнього бізнесу, покращенні бізнес і інвестиційного клімату.

Вони дозволяють використовувати наш величезний потенціал, створять в Україні цивілізовану і успішну державу, засновану на ринкових цінностях, надійного і благополучного партнера, який увійде до єдиного наддержавного економічного простору Європи.

Правильні реформи - це не реформи інформаційних ілюзій. Це не реформи на паперу і у виступах, а реальні і якісні дії.

Поки що такі реформи демонструють не ті темпи, яких хотілося б бачити. Але Україна ще має колосальні інвестиційні можливості і величезний потенціал, який найближчим часом треба використовувати.

Недарма кажуть, що найкраща реклама - це та. Яка передається із вуст у вуста. Коли інвестори, що вклали гроші в Україну скажуть своїм партнерам - заходьте в цю країну, тут дійсно нова державна економічна політика, тоді можна буде сказати про успішність реформ.

Без реформ країна буде залишаться в кращому випадку на рівні невеликого відновлювального зростання - 3-4% ВВП на рік. В той же час у нас є можливість для зростання у 8-10%. Цей розрив можна покрити тільки за допомогою структурних перетворень, нового якісного зростання.

Три найважливіші стратегічні задачі

Для того, щоб цього досягти, необхідно не відкладаючи, вирішити три задачі.

Перше - тотально викоренити корупцію. Корупція і тіньова економіка - два взаємопов'язаних поняття. Тому виведення економіки з тіні має початися з жорсткої і радикальної боротьби з корупцією, що паралізує розвиток підприємництва, погіршує бізнес-клімат і перешкоджає притоку інвестицій.

Бізнес продовжує відчувати величезний "корупційний тиск", який в цілому перевищує всі легальні податкові платежі. "Корупційний податок" краще всього збирається, адмініструється і диференціюється.

В тіні вже знаходиться більше 50% економіки. Звільнивши бізнес від корупційного тиску, держава дасть сильний імпульс розвитку економіки.

Друге - країні потрібна інвестиційна революція. Нам вдалося зберегти величезний інвестиційний потенціал. Україна може прийняти інвестицій більше, ніж будь-яка інша країна в Центрально-Східній Європі. 300 мільярдів доларів можна вкласти в країну і отримати ще більшу віддачу.

Мінімум 20 мільярдів доларів потребує наш агропромисловий комплекс - одна з найбільш інвестиційно-привабливих галузей у світі у перспективі найближчих 20 років.

Величезних інвестицій потребує ЖКГ і інфраструктура, ми розробили і прийняти у Верховній Раді ефективний механізм вкладання інвестицій в цю галузь - закон про державно-приватне партнерство. Тепер необхідно добитися від уряду, щоб цей закон не залишився на папері, а почав реально працювати.

Третє - владі необхідно подолати силу корисних інтересів і почати реформувати саму державу. Для цього перейти від керованого бюрократією держапарату, який непрозоро втручається в діяльність компаній і громадян, до державного сектору, який не заважає розвитку ринка, а надає громадянам базові послуги, що гарантуються державою.

Щоб досягти цих цілей, необхідно врятувати малий і середній бізнес. Від того, чи буде врятовано малий і середній бізнес, залежить майбутнє української економіки. Ми стоїмо зараз перед вибором моделі, яка вплине на Україну не менше, ніж досягнення незалежності.

Зараз мова йде про економічну незалежність і стабільність, про майбутнє держави. Я запропонувала нову спрощену систему оподаткування, яка дозволить запобігти використання малого і середнього бізнесу з метою відмивання засобів і в той же час дасть підприємцям ресурс для розвитку.

Наполягаю на тому, що необхідно прийняти інвестиційний пакет реформ. Країні необхідна система заходив, що стимулюють до вкладення і модернізації.

"Технопарки", території розвитку, наукові містечка - це майбутнє. Це те, з чого будується економіка 21 століття.

Без нових технологій і модернізації виробництва ми приречені на постійне відставання. Якщо перефразувати старий вислів: ми станемо черепахою, яка ніколи навіть не побачить п'яток Ахілеса, не кажучи вже про те, щоб наздогнати його.

Про автора:

Наталія Королевська, народний депутат України, голова Комітету з питань промислової і регуляторної політики і підприємництва.

Економічна правд

Просмотров: 832 | Добавил: Roger | Рейтинг: 0.0/0
Нравится

Детальную информацию и консультацию можно получить по тел. (063) 379-1363
Мы можем оценить ВСЁ!

 
Copyright vitis-ocenka © 2008 - 2024
 
http://bibiggon.com/

оценка программ,оценка стоимости программ, оценка стоимости по,оценка стоимости сайта, оценка эффективности, методы оценки, оценка предприятия, оценка 2010, критерии оценки, оценка качества, оценка стоимости, оценка деятельности, финансовая оценка, экономическая оценка, оценка рисков, оценка риска, система оценки, оценка проекта, оценка недвижимости, оценка, vitis-ocenka, vitis-ocenka vinifera, виноград vitis-ocenka, vaccinium vitis-ocenka idaea, blanco vitis-ocenka,